Innlogget bruker:


Brukernavn:


 
     
     

Typiske feil mange begår når
de begynner på et treningssenter:

  • To av de mest vanlige feil du gjør når du starter å trene på et treningssenter:

    - Du starter for hardt/ivrig og du glemmer/bryr deg ikke om å justere treningsprogrammet. Dette gjør at du mister fokus og gnist, samtidig som du føler at resultatene uteblir. BrukTreningsGuiden's programgenerator og gjør forandringer i dittpersonlige individuelt lagrede treningsprogram, samt konferer gjerne med din instruktør/PT eller trener enten gjennomTreningsGuiden's meldingstjeneste , eller du oppsøker vedkommende for hjelp.

    - Du bør ikke starte og trene med mindre det finnes både en indre og ytre motivasjon til det.
  • Du bør kunne definere et MÅL med treningen din. Sett gjerne opp målene dine iTreningsguidens ukeplanlegger.
  • Mål og motivasjon henger tett sammen. Målet bør komme fra motivasjonen. Målet bør også være mer presist enn at du vil ha en flottere kropp, og/eller du vil trimme for å få et bedre selvbilde. Lag deg gjerne noen DELMÅL underveis, som for eksempel at du ønsker å redusere vekten med 5 kilo på to måneder, eller at 2 til 3 treningsøkter i uken vil gi deg et bedre selvbilde. Den såkalte "metapositive" tenkingen/holdningen til det du gjør underveis i din målrettede innsats, vil hjelpe deg å gi resultater.
  • Motivasjon og holdning til styrketrening, både med apparater og løse vekter kan lett forsvinne hvis du sliter med å forstå hvordan dette fungerer. P å samme måte vil også resultatene utebli. Ved hjelp avTreningsGuiden vil du få muligheten til på egen hånd, eller sammen med en instruktør/PT eller trener, komme frem til hvordan øvelser, programgenerering og loggføring fungerer på et treningssenter.
    Bruk samtidigTreningsguiden's meldingstjeneste via e-post eller SMS for å opprettholde den fine førstegangskontakten du allerede har fått med din instruktør/PT eller trener.
  • NB! Husk alltid å legge inn alle forandringene i din ukeplanlegger påTreningsGuiden for eventuelle "målinger" senere.

    Lykke til!


Trening gir livskvalitet

”Den som ikke setter av tid til trening må før eller senere sette av tid til sykdom” sa en gammel filosof som levde lenge før Kristus. At han har rett, er dokumentert i utallige studier gjennom de senere årene. Ikke bare er fysisk aktivitet forebyggende for en rekke helseplager, den gir også bedret livskvalitet i stort monn.

De fleste av oss har fått med oss at det å trene er en god greie, og vi tenker gjerne på det med jevne mellomrom. Vi vet vi burde komme i gang med et eller annet, men så var det å gjøre det da.

Det å sette i gang å drive regelmessig fysisk aktivitet handler først å fremst om å prioritere og å sette deg selv på timeplanen. I den anledning har jeg følgende råd:


Sett av tid

Det å ikke ha tid til å trene er den enkleste og mest nærliggende unnskyldningen for ikke å sette i gang. Du vil aldri ”få” tid til å trene. Dette er noe du må bestemme deg for og sette av tid til. Døgnet har bare 24 timer og skal du få tid til å trene er det gjerne andre ting som må vike.


Faste tider

For å komme inn i gode vaner kan det lønne seg å sette av faste tider dersom dette er mulig. Vi snakker om ”vanemennesker” i mange sammenhenger, og slik er det også med trening – Gjentar du treningen på samme dager/tidspunkt over tid vil du innarbeide rutine og det blir letter for deg å prioritere treningen.


Prioriter

Har du først bestemt deg og satt av tid til trening, er det viktig at du faktisk prioriteter dette dersom det skulle bli kollisjoner. Det vil alltid oppstå situasjoner der treningen kommer i konflikt med andre ting og da er det du som bestemmer. Ikke la andre bestemme for deg hvor viktig treningen er. Skjer det ofte kollisjoner vil jeg anbefale deg å skifte treningstid/dag.

Det er en klar utfordring for deg som reiser mye, skift, land/offshore osv. Du må lage to (eller flere) treningsplaner.


Tren med en venn

Det er alltid lettere å komme i gang og å holde i gang dersom du trekker med en venn eller to. Er ting ukjent og man kvier seg litt, er det mye lettere om man er flere ”å tøffe” seg med. Er man i perioder umotivert kan det også være en fordel å være flere som drar.


Velg en aktivitet som passer

Det er et utall av aktiviteter/treningsformer å velge mellom både innendørs og utendørs. Du må prøve å vurdere tilbudene du har både på stedet du jobber og i området der du bor. Det viktige er at du ser muligheter ikke begrensninger. Klarer du å finne en type trening/aktivitet som gir deg både fysisk utbytte samt et psykisk løft (godt humør) har du en vinner.

Valg av trening er selvsagt også betinget i om det er spesielle hensyn du må ta i forhold til rygg, nakke, hjerte, blodtrykk etc. I slike tilfeller vil jeg anbefale å søke råd og veiledning fra fagpersoner.

Husk at trener du utholdenhet/kondisjon har du gjerne behov for litt øvelser for overkroppen samt mage og rygg i tillegg og viseversa. Balansen er viktig!


Ta det forsiktig

Er det lenge siden sist du beveget på deg er det et godt råd å starte forsiktig. Dette gjelder både intensitet og varighet. Her er et par generelle tips:

  • Prøver du deg på styrketrening, bruk rolige kontrollerte bevegelser.
  • Trener du kondisjon, pass på at du ikke trener hardere enn at du kan holde en samtale i gang med korte setninger.
  • Går du en god tur – ikke gå lenger enn at du har krefter til å komme deg hjem igjen og nyte den gode følelsen.


To ganger i uken er nok

To ganger i uken er ofte nok til å gjøre merkbare forbedringer over tid. Antall treninger du bestemmer deg for er selvsagt avhengig av hvordan formen er i utgangspunktet og ikke minst hvilke mål du har satt deg. – En gang i uken er bedre enn ingen!


Bedre med kortere enn lenger

”Tidsklemma” er et varmt tema om dagen, og til det er det bare å si at det holder med en ½ time om gangen. Jo lenger treningene er dess vanskeligere blir det å passe inn i en ellers travel hverdag. Det er bedre å ta en ekstra ½ time i uken enn det er å gjøre ”alt” på en gang.


Kunnskap gir motivasjon

Gjennom denne livsstil kampanjen ønsker vi å gi deg informasjon og kunnskap om kosthold og trening. Vi vet at kunnskap gir motivasjon til å ta seg selv i nakken og prioritere litt aktivitet og et balansert kosthold.


Ikke gi opp

Det kan være mange grunner til at man får opphold i treningen. (Sykdom, jobb, syke barn, manglende motivasjon. osv..) Dette er en mental barriere som du bare må overkomme. Bruk treningspartnere, belønning, sett treningsbagen i døren så du ”snubler” over den. Og husk; det er lettere å blåse opp ballongen andre gangen.


Gi deg selv belønning/ros

Det aller viktigste redskapet for å gi egen motivasjon er å sette opp enkle oppnåelige mål og være påpasselig med å belønne deg selv når du når disse.

Målene kan for eksempel være:

  1. Antall treninger innen en viss tid
  2. Antall syklede kilometer over en periode
  3. Antall kilo ned i vekt
  4. Å trene seg opp til en spesiell oppgave – Eks. Rallarveien, 7-fjellsturen
  5. Som gruppe å sykle distansen Nordkapp – Lindesnes

Her er det bare å bruke fantasien – og belønningen???? – Du vet best hva som driver deg!


Forandring fryder

Av natur er vi mennesker vanedyr, men det er viktig at du av og til utfordrer deg selv og prøver nye ting. (Det kan jo til og med hende at du liker det.) Dette gjelder også med trening. Kroppen har godt av litt nye utfordringer – det gir bedre treningseffekt.


Energi og livskvalitet

Tilfredsstillelsen ved å ha gjennomført en trening og å ha gjort noe positivt for deg selv, samt velbehaget ”endorfinene” gir når de bruser i kroppen er en herlig følelse av seier som frister til gjentakelse. Det går ikke mange ukene før du vil oppdage at du har mer energi og overskudd til åyte livet – og for å være helt ærlig - det er nettopp det det dreier seg om!


Finn trivselsvekten din:

Forholdet mellom vekt og høyde(Body Mass Index, BMI)er et mål på om vekten din er der den skal være.

Slik regner du ut din BMI:

Høyde : 1,84
Vekt : 83 kg
   
1,84 x 1,84 = 3,39
83 kg : 3,39 =24,48

BMI-rangering:

10,0 – 18,5 = UNDERVEKT
18,5 – 24,9 = SUNN NORMAL VEKT
25,0 – 29,9 = OVERVEKT
30,0 og over = FEDME

(Kilde: Boken Trening for deg ”Mann")

 

   
 

Til muskelsystemet

Til ordlisten

Latinske muskelnavn

 
 

NB!
Når du velger øvelse, får du bl.a. anledning til å se et videoklipp av øvelsen.
- Dette betyr nedlastingstid, og hvor lang tid det vil ta er avhengig av din internett-tilkobling.